BUBELE NOASTRE 24% dintre respondenti cred ca "saracia" e cuvantul care defineste Romania de astazi.
Vocea grava, depresiva, de lume fara scapare si fara salvare, care se aude dincolo de acest clasament al asocierilor pe care oamenii o fac cu tara lor, e cutremuratoare.
Urbanilor in general si bucurestenilor in particular probabil li se pare, la prima lectura, un top lipsit de realism. Atat de negru sa fie dracul? Din pacate, Romania, asa cum nu se vede la televizor, exact in acesti termeni gandeste despre sine.
Pe lista procentelor de mai mica anvergura apar, in acelasi registru sumbru, "dezastrul si disperarea" (5 procente), "evo-lutia lenta, tranzitia interminabila" (5 procente), "involutia" (4 procente), "lipsa de civilizatie, de curatenie si de apetenta pentru evolutie" (3 procente).
Coruptia, regasibila aproape la toate palierele sondajului ca fiind asociata cu romanii, realitatea noastra se deseneaza cumva ca un soi de solutie schimonosita pentru toate poverile amintite mai sus.
OMUL SI GRESEALA. Pentru ca omul e supus greselii si romanii sunt si ei oameni cand lucreaza cu ierarhiile face apel la omul de dincolo de ele. E simplu de vazut ca "intelegerea" capata si ea noi atribute. Semantic vorbind, nu tine atat de ideea de cunoastere, cat de cea de toleranta, de ingaduinta, de clementa. Omul - altfel decat legea lui negru pe alb, uneori ea insasi absurda, nedreapta, nepliata pe realitate, scurta la minte, lunga la vorba - poate fi inmuiat. Omul de dincolo de ierarhii poate deveni rezonabil (asa cum legea poate ar trebui sa fie, dar nu este). Omul de dincolo de ierarhii poate intelege, poate fi deci tolerant. Si de la acest gen de rationament tipic pentru realitatea romaneasca pana la lipsa oricarei limite nu mai e decat un pas.
Daca ati caracteriza Romania de azi intr-un singur cuvant care ar fi acela? la distanta m