Liberalii vor ca seful statului sa aiba mai putina putere in CSAT si sa nu mai intervina in deciziile Guvernului. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, sambata, ca CSAT trebuie desfiintat, la urmatoarea revizuire a Constitutiei. In opinia sa, problema actuala a Consiliului nu este legata de modul in care functioneaza, ci de modul in care este constituit, de persoanele care fac parte din el si de transferul deciziei catre acest gen de structura.
„CSAT este o structura de tip sovietic preluata in Constitutia Romaniei din 1991, pentru a da mai multa putere presedintelui tarii din acel moment”, a spus Olteanu.
De fapt, principala nemultumire a liberalilor este legata de rolul pe care CSAT il atribuie sefului statului. Si tot pentru a diminua rolul presedintelui, liberalii cer ca prin revizuirea Legii Fundamentale, interventia sefului statului in treburile Guvernului sa fie limitata. „Prin revizuirea Constitutiei trebuie sa stabilim, in primul rand, cine e seful Executivului, pentru ca, in acest moment, nimeni in Romania nu e capabil sa spuna cine conduce Executivul, presedintele sau primul-ministru”, a afirmat Olteanu.
Potrivit actualei variante a Legii fundamentale, "presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii". De la instalarea actualului Executiv, Traian Basescu participa in mod frecvent la sedintele de Guvern, si de fiecare data reuseste sa isi impuna punctul de vedere.
Cel mai recent caz este cel al Agentiei de Integritate, proiect care a fost aprobat de Guvern tocmai in ziua in care seful statului a luat parte la sedinta de la Palatul Victoria. Desi purtatorul de cuvant al Executivului a negat ca Basescu ar avea un merit in aprobarea