Saptamana trecuta, lichiditatea Bursei sibiene a fost ridicata, pe parcursul celor cinci sesiuni fiind tranzactionate 104.774 contracte, adica echivalentul a peste 100 milioane de actiuni. Aceasta a fost cea mai prolifica saptamana din istoria Bursei, volumul inregistrat fiind de circa 5 ori mai mare comparativ cu cel din iulie 2005.
"Evolutia pietei, atat ca volum cat si ca valoare, 187 milioane lei, dovedeste ca preocuparea noastra constanta pentru dezvoltarea si diversificarea ofertei Bursei la termen este un succes apreciat ca atare de participantii in piata instrumentelor financiare derivate", a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFM Sibiu.
Din punct de vedere al derivatelor pe actiuni, piata sibiana se dovedeste un mediu propice pentru multiplicarea castigurilor speculative, dar si a strategiilor de protectie a portofoliilor sau arbitrajului. "Odata cu intrarea noilor derivate pe Biofarm si Broker SA, precum si a scadentelor la 9 si 12 luni, piata sibiana a cunoscut o ascensiune a lichiditatii, declara Mirabela Coss, de la Broker Cluj. Diferentele de pret destul de semnificative au readus in piata arbitrajorii, care s-au folosit de oportunitatile ivite pentru a-si bloca randamente fixe, in conditiile unei piete capricioase si extrem de volatile.
Din aceasta perspectiva s-au facut remarcate derivatele pe actiunile TLV, «jucatorii» luand in calcul toate scadentele disponibile, inclusiv iunie 2007, dar si societatile de investitii financiare. Randamentele s-au situat intre 17 si 25% pentru cei care au preferat sa ramana o perioada in postura de speculatori pentru a prinde ulterior o diferenta de pret mai semnificativa”.
In ceea ce priveste preturile, se observa un traseu ascendent al cotatiilor. Evolutia pozitiva a facut ca pozitiile castigatoare sa fie cele pe cumparare, dupa ce scadenta trecuta a apartinut in mod categoric vanzatoril