(Foto: Ziarul informatia)
Conducerea Centralei Nationale Miniere a decis sa deschida o serie de actiuni de protest, aflate in agenda sindicala, pentru a semnala opiniei publice problemele grave din acest sector de activitate. O asemenea actiune a avut loc la Petrosani, la initiativa Uniunii Sindicale Miniere si Energie din Valea Jiului, care cuprinde organizatiile sindicale de la trei unitati miniere, respectiv Lonea, Petrila si Livezeni. In urma cu trei luni acestea s-au afiliat CNM.
La initiativa celor trei lideri de sindicat, Adrian Rusu, Ioan Temneanu si Adrian Jurca, s-a ales ca locatie a marsului de protest Petrosaniul, loc cu ample si sumbre semnificatii in ceea ce privesc mineriadele, dar mai ales prin masivele pierderi de vieti omenesti in subteranele Vaii Jiului.
Iniatiativa protestului a fost una inteligenta in viziunea directorului general al Companiei Nationale a Huilei, Daniel Surulescu, in sensul ca doar anuntul acestui protest in Valea Jiului a produs efectul protestului insusi. Adica revendicarile au fost in atentia opiniei publice si a factorilor responsabili inainte de a se consuma marsul anuntat.
Revendicari ce implica intregul Guvern
“Asa cum minerii din Valea Jiului au strabatut tara pentru protestele lor si au fost primiti cu flori pana a nu degenera, asa am dori sa-i primim si noi. Este vorba de un protest absolut legal si pasnic. Pentru ca revendicarile nostre sunt de ordin general, nu cerem nimic iesit din comun.
Dorim promovarea unei strategii pentru industria miniera, care sa fie cuprinsa intr-o hotarare de Guvern, care apoi sa devina lege. La 1 ianuarie 2007 trebuie sa avem programe, pentru ca dupa aceasta data nu vom putea face prea multe daca nu le avem”- a declarat Adrian Jurca, lider al USME.
“