97,2% din actiunile noi oferite actionarilor de Banca Transilvania au fost cumparate. Banca va cheltui banii pentru extindere.
Banii incasati de la actionari in cadrul majorarilor de capital au constituit sursa principala de crestere a bancii din momentul infiintarii in 1994, cand un grup de oameni de afaceri din Cluj a pus pe picioare aceasta afacere cu patru milioane de dolari (3,3 milioane de euro).
In prezent, Transilvania a ajuns cea mai ravnita banca de pe piata de catre grupurile financiare internationale, dar si cea mai scumpa raportat la situatiile financiare, cu o capitalizare la Bursa de 1,2 miliarde de euro.
In cadrul majorarii de capital, actionarii bancii au subscris 97,2% din titlurile oferite in acest an, gradul de subscriere fiind usor in scadere fata de anul trecut, cand s-a subscris 98,4% din majorare.
Cea mai mare parte a banilor incasati de la actionari urmeaza sa fie utilizati in vederea consolidarii cotei de piata, pentru acest an, conducerea bancii programandu-si investitii de 30 de milioane de euro mai ales pentru cresterea numarului de unitati si perfectionarea sistemului informatic.
"Banii incasati de la actionari sunt foarte utili in vederea cresterii activitatii bancii. Nu avem un proiect special pentru aceste sume de bani, fondurile urmand sa fie utilizate in cadrul activitatii curente", a precizat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania. Horia Ciorcila, presedintele consiliului de administratie al bancii, a spus ca interesul manifestat de investitori "ne va stimula sa atingem obiectivele propuse pentru acest an, atat in ceea ce priveste cota de piata, cat si in ceea ce priveste profitabilitatea".
Banca Transilvania are o cota de 3,9-4% din sistemul bancar dupa valoarea activelor si opereaza o retea de peste 270 de sucursale si agentii, a patra din sistem dupa cele ale CEC, BCR si