Francisc Kantor(Foto: )
Licitatiile paralele pentru vanzarea fabricii din Gherla, organizate de Directia Finantelor Publice (DGFP) Cluj si de Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului (AVAS), au tensionat situatia in fabrica. Directorul a amenintat cu demisia, iar seful de sindicat cu scandalurile. Nimeni nu cunoaste cine este firma care a dat 40 000 de lei pentru birourile Somvetra.
Blocul administrativ a fost cumparat, la una dintre licitatiile cu strigare organizate de DGFP Cluj, de societatea Sambala Gherla, care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul in magazine nespecializate. Precizam ca firma are, in scripte, un singur angajat si un asociat unic.
Pretul de adjudecare nu a fost dezvaluit de DGFP, insa este cel mult jumatate din pretul stabilit la licitatia initiala. Pretul de pornire a licitatiei pentru blocul administrativ a fost de 48 000 de lei, potrivit documentelor concursului. Acelasi activ a fost scos la licitatie atat de DGFP Cluj, cat si de AVAS, la distanta de o zi.
Diferenta o face faptul ca DGFP a ajuns sa vanda activele individual, desi in anuntul de licitatie se prevedea vanzarea fabricii la pachet. Urmare a datoriilor inregistrate de fabrica de sticla catre creditori, pe active a fost instituita o ipoteca, in favoarea BancPost, ca principal creditor.
Somvetra are datorii de 12 milioane de lei la bugetul asigurarilor sociale, 3,2 milioane la cel al asigurarilor de sanatate, si un milion la bugetul asigurarilor de somaj, releva documentele DGFP. Purtatorul de cuvant al DGFP Cluj, Gligor Gavris, nu stia nimic despre firma cumparatoare. “E o firma total necunoscuta.
Am inteles ca e a unui om din Gherla, care a plecat in America”, a fost de parere si directorul Somvetra, Francisc Kantor. Nici liderul de sindica