Greenpeace si Alburnus Maior considera ilegala procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de exploatare a aurului din Rosia Montana al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In luna iunie, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a anuntat inceperea perioadei de consultari publice pentru acest proiectul minier.
Aceasta a urmat depunerii noului certificat de urbanism si a raportului de evaluare a impactului asupra mediului de catre RMGC. Mai multe organizatii nonguvernamentale (1) au cerut MMGA sa confirme ca noul certificat de urbanism este incompatibil cu cererea RMGC de a obtine acordul de mediu si, prin urmare, sa respinga cererea companiei.
Ministerul a ignorat cererea organizatiilor si a anuntat continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. „Aceasta nu este prima data cand Ministerul Mediului incalca legea in cazul evaluarii impactului asupra mediului pentru Rosia Montana. Prima data, procesul de participare publica si informare din etapele precedente ale procedurii nu au putut fi asigurate, iar acum exista incompatibilitatea intre certificatul de urbanism si cererea de acordare a acordului de mediu.
Greenpeace si Alburnus Maior cer Ministerului sa faca ce e corect acum, sa suspende din nou procedura”, a declarat Anamaria Bogdan, ofiter de presa in cadrul Greenpeace in Romania.
Gabriel Resources (TSX:GBU) este o companie miniera canadiana de mica dimensiune si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international din cauza problemelor uriase de mediu, sociale, e