Ion Cucu si-a petrecut toata viata fotografiindu-i pe scriitori. Expuse la Muzeul Literaturii din Bucuresti, portretele lui recompun o veritabila istorie literara in imagini. Chipuri mai mult sau mai putin glorioase, smulse scurgerii nemiloase a timpului.
Muzeul National al Literaturii Romane din B-dul Dacia nr. 12 va invita, pana in noiembrie, intr-o calatorie pentru care nu aveti nevoie nici de bani, nici de bagaje. Trebuie sa va lasati doar ghidati de artistul fotograf Ion Cucu, prin salile racoroase, in care a etalat o veritabila istorie in imagini a literaturii noastre contemporane: 550 de fotografii de format mare - portrete de scriitori si scene din viata literara, surprinse pe parcursul a peste patru decenii. Reunite sub genericul Calatoria, imaginile in care Ion Cucu a oprit clipe din existenta unor personalitati literare din a doua jumatate a secolului Xx (unele, trecute de hotarul vietii pamantesti) insufletesc bibliografia cu dimensiunea umana a autorilor, te fac sa-i cunosti in ipostaze expresive inedite, sa le intelegi mai profund opera. Dupa cum s-a spus si la vernisaj, aceasta expozitie ar trebui vizitata de toti profesorii de romana cu elevii lor, pentru a transforma lectura literaturii contemporane dintr-o plicticoasa obligatie scolara intr-un interes real. Ion Cucu are darul miraculos de a produce emotia, curiozitatea, simpatia, capabile sa indemne la citit. Acum cateva zile, in timp ce Bucurestiul respira greu sub canicula, am stat de vorba cu fotograful scriitorilor, in mijlocul comorii sale documentare, pe care nu se mai satura sa o contemple, fericit precum cei ce stiu ca n-au trait degeaba, ca lasa ceva in urma lor.
Un fotbalist visator
- Din datele biografice publicate in catalogul expozitiei am aflat ca, pe la mijlocul anilor 50, te pregateai pentru o cariera de medic. De ce ai abandonat Facultatea de Medici