(Foto: )
Mitropolitul Anania uita pactul de neutralitate politica facut in anul 2000, cu putina vreme inainte de alegeri, pact pe care, de altfel, l-a incalcat cand a fraternizat cu Gheorghe Funar. Acum, din nou, Anania isi ascute armele, amenintand ca va trimite in Parlament reprezentanti care sa asigure luarea deciziilor “corecte” pentru clerul ortodox.
Intentiile lui Anania ne amintesc de doua episoade relevante din istorie. Primul, consumat in preajma alegerilor din 2000, cand, in urma unui mesaj lansat de Anania, mai multi preoti care candidau pentru functii politice au ales sutana, iar al doilea, din perioada comunismului, cand in FDUS-ul lui Ceausescu activau de-a valma preoti, lideri sindicali si primari comunali.
Cert este ca, prin comunicatul formulat la Nicula, membrii Sinodului au inceput demersurile pentru formarea “Partidului Sutanelor”.
Prelatii ortodocsi readuc in discutie problema retrocedarii bunurilor care au apartinut bisericii greco-catolice. Asa cum BZA a anuntat recent, intr-un amplu material, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, ii acuza pe greco-catolici de blocarea negocierilor, si asta in conditiile in care, spune ierarhul ortodox, ei ar fi primit mai mult decat au cerut.
Vinovate se fac, in opinia lui Anania, si autoritatile locale si centrale. Din acest motiv, mitropolitul a lansat un avertisment& Biserica ar putea sa nu mai stea departe de politica in perspectiva viitoarelor alegeri, in cazul in care politicienii nu vor elabora o lege a cultelor care sa reglementeze clar regimul patrimonial al celor doua culte.
Anania a mai jucat la cacealma
In anul 2000, la propunerea de neimplicare politica a lui Anania s-au raliat capii bisericilor minoritare greco-catolice, catolice, protestante, cu excep