Pentru ca un patronat sa fie puternic, acesta trebuie sa se bazeze pe principii de baza, cum ar fi unitatea, profesionalismul si solidaritatea, este de parere Antonio Penalosa, secretar general al Organizatiei Mondiale a Patronilor. Din pacate, "patronatele autohtone sunt intr-un stadiu divizat. Si modul de organizare al celor 11 confederatii patronale sunt constituite pe aceasta baza. Este greu ca patronatele sa ajunga sa aiba o voce comuna, asta din cauza intereselor divergente", ne-a spus Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania.
De asemenea, acesta este de parere ca "cel mai important principu pe care patronatele ar trebui sa-l aiba in vedere este independenta politica si financiara", lucru intarit si de Penalosa.
Prezent saptamana trecuta la Bucuresti la reuniunea internationala organizata de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania pe tema patronatelor si interesele oamenilor de afaceri, Penalosa a spus ca in secolul XXI patronatele trebuie sa se bazeze pe cateva principii. Primul dintre acestea este unitatea.
Patronatele trebuie sa vorbeasca intr-un singur glas. Pentru guvernanti este mai bine sa fie mai multe organizatii patronale, asa isi pot rezolva interesele de partid mai usor. Ori patronatul trebuie sa aiba in atentie interesele oamenilor de afaceri. Deci trebuie sa fie unite si puternice, a subliniat Antonio Penalosa.
"Presedintii nu trebuie sa considere angajatii ca pe niste jucarii"
Secretarul general al OMP a adaugat ca patronatele trebuie sa aiba tarie, putere si forta. Aceste trei caracteristici nu le sunt date de numarul de membri, cat de importanta celor pe care ii reprezinta. Patronatele trebuie sa fie profesioniste. Ele nu pot rezista cu o structura administrativa slaba. Trebuie sa fie puternice si din punct de vedere financiar, pentru a-si constitui