Primul ministru nu a reusit sa castige mai multa simpatie din partea opiniei publice nici macar prin lansarea unei propuneri populiste. Tariceanu a cerut retragerea trupelor din Irak intr-un context destul de sensibil, la doar cateva zile dupa ce un soldat roman a fost omorat in misiune in Irak. Replica lui Traian Basescu a fost una deosebit de dura.
El s-a opus din start, declarand ca initiativa este "un puci anti-Romania". Impresia imediata a fost aceea ca mutarea premierului va avea castig de cauza, cel putin in fata opiniei publice. Sondajul realizat de INSOMAR in perioada 1 - 5 iulie 2006 contrazice acest lucru.
Fiind pusi in situatia de a face aprecieri in legatura cu justetea pozitiilor exprimate public de presedinte si premier in probleme de interes national, pe fondul controversei generate de prezenta ori retragerea militarilor romani din Irak, distributia raspunsurilor urmeaza logica simpatiei si sustinerii populare acordate celor doi actori.
In acest sens, 47% dintre subiecti tind sa-i dea dreptate lui Traian Basescu si doar 10% lui Calin Popescu Tariceanu. Si asta in conditiile in care 44% dintre respondenti nu dau dreptate niciunuia dintre cei doi. Cercetarea INSOMAR atrage atentia ca situatia "neutrilor" arata ca aproape jumatate dintre romani nu sunt dispusi sa se implice in vreun fel intr-o chestiune in care acuza fie un deficit important de competenta specifica, fie prezinta atributele unei dispute a orgoliilor politicianiste infiripate in marginalitatea unei teme de politica externa a Romaniei.
De asemenea, se constata ca, tratata punctual, chestiunea mentinerii sau retragerii trupelor militare romanesti din Irak induce reactii emotionale cu influenta imediata in formularea raspunsurilor de catre subiectii cercetarii. In schimb, supusa examinarii ca o chestiune de principiu, respectiv de responsabilitate si consecventa in an