ţigănci îmbrăcate în straie multicolore, însoţite de bărbaţi cu cămăşi albe şi pantaloni închişi se încolonează şi urcă treptele unei clădiri noi. Nu se îmbulzesc, nu înjură. E ţigănci îmbrăcate în straie multicolore, însoţite de bărbaţi cu cămăşi albe şi pantaloni închişi se încolonează şi urcă treptele unei clădiri noi. Nu se îmbulzesc, nu înjură. E chiar prea multă linişte. "Aici e biserică", îmi şopteşte un trecător, văzând nedumerirea de pe chipul meu. Într-adevăr, din lăcaş răzbate o melodie tânguitoare, în acordurile unui taraf lăutăresc.
Cântecul este închinat Mântuitorului. Curiozitatea mă împinge înăuntru. Un ţigan bătrân spune "Tatăl Nostru", în romales. După terminarea rugăciunii, bătrânul cade în genunchi şi imploră apărare de la Tatăl Ceresc, cu o voce care îi face pe mulţi dintre cei prezenţi să izbucnească în hohote de plâns. Apoi, pastorul începe să le desluşească învăţăturile Vechiului şi Noului Testament.
Autorităţile vor ca rromii să se spovedească şi la poliţie
Oricine poate intra în Biserica "Filadelfia" a rromilor din municipul Săcele, unde predică pastorul Vasile Ghica. "Fratele" Vasile, după cum s-a prezentat, este preşedintele naţional al Uniunii Adunărilor lui Dumnezeu, Penticostale şi Apostolice a Rromilor din România. Cu sprijin masiv extern, a ridicat peste 500 de biserici în întreaga ţară, unde se închină peste 170.000 de enoriaşi, după spusele sale. Săcelenii sunt mulţumiţi: "Avem tot mai puţine probleme de când ţiganii merg la Biserică. Se fură mai puţin, nu mai sunt scandaluri ca înainte", spune o bătrână ieşită la poartă.
La Săcele, lucrurile par să se învârtească altfel decât în ţară. Şeful Poliţiei din municipiu, comisarul George Cornel, a semnat, ieri, la trei ani de la data când s-a oficiat prima slujbă în Biserică, un protocol cu pastorul Ghica. Oamenii legii vor să reducă fenomenul infra