"Intreg esafodajul politicii companiei "Gabriel", de asa-zisa protectie a patrimoniului cultural de la Rosia Montana, se bazeaza pe inducerea in eroare a marelui public".
Continuam analiza Studiului de Impact asupra Mediului (Sim) al proiectului minier de la Rosia Montana. Publicul interesat este invitat sa-si exprime pozitia fata de acest proiect, de preferat prin posta, pe adresa Ministerului Mediului (B-dul Libertatii nr. 12, Bucuresti), recomandat, cu precizarea numelui complet si a adresei exacte ale expeditorului. Deoarece nu sunt luate in consideratie mesajele exclusiv emotionale, publicam o serie de argumente stiintifice ale unor specialisti, ce pot fi inserate in scrisorile respective. Daca in numarul trecut, economista belgiana Francoise Heidebroek a inventariat deficientele din domeniile economic si al protectiei mediului, in pagina de fata sunt analizate aspectele arheologice. Profesorul Ioan Piso si profesor doctor Ioana Bogdan-Cataniciu din Cluj-Napoca au luat la purecat sutele de pagini pe care Compania le-a dedicat capitolului "Protectia Patrimoniului Cultural".
Ioana Bogdan- Cataniciu
"Toata asa-zisa politica de protectie a patrimoniului arheologic este de un cinism terifiant"
- Pe ce se intemeiaza politica "Gabriel-Rmgc" de protectie a patrimoniului cultural?
- Politica "Gabriel", de asa-zisa protectie a patrimoniului cultural de la Rosia Montana, se bazeaza pe inducerea in eroare a marelui public. "Rezumatul fara date tehnice" din Studiul de Impact, destinat publicului, are doar doua pagini, din care una este cu "poze". Aici regasim pe deplin conceptia Companiei de exploatare totala a zacamantului auro-argentifer de la Rosia pe o durata mult mai scurta decat perioada necesara pentru a iesi la pensiei Intreaga problema se rezuma la inducerea ideii false ca, prin cercetarile finantate de Rmgc (ca obl