Avalansa de procese ale romanilor la Curtea Europeana a Drepturilor Omului ar putea fi stavilita daca reclamantii ar cunoaste in amanunt procedura acestei institutii, adresandu-i-se corect, in concordanta cu Regulamentul sau. Din acest motiv, ne-am propus sa prezentam conditiile in care se admit cererilela CEDO, enumerand pas cu pas etapele care trebuie parcurse.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului este o institutie internationala care, in anumite circumstante, poate fi sesizata cu plangeri de catre persoane care pretind ca drepturile lor, prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Protocoalelor suplimentare, au fost violate.
Nefiind o instanta de apel impotriva instantelor nationale, Curtea nu poate modifica deciziile date in tara de origine a reclamantului si nici nu poate interveni direct in favoarea acestora pe langa autoritatea de care se plang.
De asemenea, Curtea poate examina numai cererile indreptate impotriva unuia dintre statele care au ratificat Conventia si Protocoalele sale, si numai in legatura cu actele unei autoritati publice dintr-unul dintre aceste state (Parlament, administratie, tribunal etc.). Curtea nu se poate ocupa de plangeri indreptate impotriva unor persoane particulare sau a unor institutii private.
Epuizarea tuturor cailor de atac interne
Extrem de important este ca, inainte de a se adresa Curtii, reclamantul sa fi epuizat in prealabil toate caile de atac interne, atat cele ordinare (apel si recurs), cat si pe cele extraordinare (contestatia in anulare, recursul si revizuirea), sesizarea acesteia putand fi facuta in termen de sase luni de la data deciziei definitive interne. O plangere care nu respecta aceste conditii de admisibilitate nu va putea fi examinata de catre Curte. De asemenea, inainte de a sesiza CEDO, petentii trebuie sa fi utilizat, in statul in cauza, toate rem