Jumatate dintre finalisti i-au condus pe romani in diferite momente ale istoriei .
Romania pare sa confirme regula care a impus cei mai importanti oameni ai tuturor timpurilor in tarile in care a rulat proiectul lansat de BBC: liderii care s-au impus in momente-cheie sunt in top.
Franta l-a ales pe De Gaulle, care a scos tara din cel de-al Doilea Razboi Mondial si a condus ulterior cea de-a V-a Republica Franceza, iar englezii l-au creditat pe Churchill, vizibil in aceeasi perioada a istoriei. Un fost sef de stat, Ronald Reagan, a iesit pe primul loc si la concursul american.
Nu putem da pronosticuri legate de viitorul mare roman, dar putem observa ca nu mai putin de jumatate din finalisti i-au condus pe romani la un moment dat in istorie.
Stefan cel Mare a domnit peste Moldova, iar Mihai Viteazul a reusit sa uneasca Tarile Romane. Alexandru Ioan Cuza a condus principatele unite, iar Carol I a fost, practic, artizanul Romaniei moderne.
Nu in ultimul rand, Antonescu a fost sef al statului in perioada dictaturii antonesciene din anii ‘40. In afara de Stefan cel Mare si Mihai Viteazul, toate celelalte personalitati din randul finalistilor vin din Romania ultimilor 150 de ani.
Votul barbatilor se simte
Personalitatile contemporane ocupa o treime din topul celor 100 de nominalizari ale romanilor, insa doar Nadia Comaneci a reusit sa intre in finala.
Femeile nu s-au inghesuit sa voteze in cadrul campaniei, iar rezultatele sunt vizibile. Doar opt prezente in lista de o suta de nominalizari (noroc, din nou, cu Nadia Comaneci, singura prezenta feminina in finala).
Ca barbatii au votat masiv poate fi explicatia abundentei de sportivi si mai ales a fotbalistilor. Steaua a castigat doua pozitii de varf, cu Mirel Radoi pe locul 21 si cu patronul Gigi Becali pe 13.
Becali este si cel mai bine plasat politician contemporan, mult in