A fost primul care a explorat Pestera Ursilor, a salvat-o si a renuntat la salariul de miner pentru a lucra aici. Traian Curta isi doreste o recunoastere a statutului sau de descoperitor al "golului".
>FOTOREPORTAJ - Click pe imagine DESTIN. In toamna anului 1975, minerul-artificier a schimbat soarta satului natal pentru totdeauna A fost primul care a explorat Pestera Ursilor, a salvat-o si a renuntat la salariul de miner pentru a lucra aici. Traian Curta isi doreste o recunoastere a statutului sau de descoperitor al "golului".
Cand am pornit spre satul Chiscau eram chititi sa-l cautam pe Traian Curta, minerul care acum mai bine de 30 de ani a descoperit Pestera Ursilor. Cati ani o avea? O mai trai? Framantarile noastre si-au gasit raspunsul cand nea Traian a dat buzna in curtea unui consatean de-al sau unde poposisem in drum spre pestera. "El e alâ de-a descoperit pestera Ursilor", ni l-a prezentat gazda noastra. Ne simteam de parca tocmai trasesem lozul cel mare la Loto. In doua secunde ii si facusem program de vizitare a "ursilor" omului nostru. "Stati numaâ sa anunt acasâ s-apoi viu si mergem", ne-a raspuns el jovial. Si ochii ii sclipeau la gandul ca-si va desface iar - oare pentru a cata oara?! - tolba cu povesti.
DESCOPERIREA. Toamna anului 1975, o zi obisnuita la cariera de marmura din Chiscau. Cam asa incepe povestea lui nea Traian. O zi care i-a schimbat viata, pentru ca, in urma unei explozii controlate, a gasit o deschizatura de vreo 30 de centimetri in stanca. "Am avut o franghie cam la patru metri lungime, pe care am legat-o si am zis - cat tine franghia cobor. Am vrut sa vad ce ascunde golul", isi aminteste fostul miner-artificier. Primul lucru de care s-a impiedicat a fost un craniu mare - de Ursus Spelaeus, care este expus astazi la intrarea in pestera. "Am intalnit craniul acela mare, am observat ca s-a intors cu coltii,