Preturile la titei au atins vineri, 7 iulie, noi recorduri, depasind valoarea de 75,70 dolari barilul. Tensiunile geopolitice legate de programul nuclear iranian si, mai nou, de cel din Coreea de Nord, la care se adauga o cerere mondiala in plin avant au determinat o adevarata explozie a cursurilor petrolului la New York si Londra.
La New York Mercantile Exchange (Nymex) sortimentul light, cu livrarea in august, a ajuns astfel pana la 75,78 dolari barilul, in crestere cu 64 de centi. Aceasta este cea mai inalta cotatie atinsa de acest tip de titei de la introducerea sa la Bursa in 1983.
La Intercontinental Exchange (ICE) din Londra, sortimentul Brent, extras din Marea Nordului cu livrarea in august, a depasit la randul sau 75 de dolari, pentru prima data de la debutul cotatiei (1988), stabilizandu-se la 75,09 dolari.
Recordurile inregistrate de petrol in ultimele zile au fost puse de catre specialisti pe seama escaladarii conflictelor din Asia si a cresterii continue a cererii.
Astfel, lipsa de colaborare a autoritatilor de la Teheran in privinta dosarului nuclear a provocat inca un val de ingrijorare pe piata, mai ales ca, la ora actuala, Iranul exporta mai bine de 4 milioane de barili de titei pe zi, ocupand locul patru in ierarhia celor mai mari exportatori de petrol.
O eventuala impunere de sanctiuni sau o interventie militara in Iran s-ar traduce in acest sens intr-un adevarat dezastru pe piata petrolului, specialistii estimand un salt al preturilor pentru astfel de situatii pana la 100 de dolari barilul.
Tirurile de rachete ale Coreei de Nord si amenintarile recente cu un "razboi total" impotriva celor care vor incerca sa se opuna experimentelor militare ale regimului de la Phenian au ingrijorat si ele lumea economica.
Coreea de Nord nu este producator de petrol, insa actiunile sale militare ar putea periclita serios ap