Deficitul de iod a fost identificat ca una dintre cauzele importante de retard mintal în lume. El este totodată considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind cea mai importantă cauză prevenibilă de retard mental la nivel mondial.
În Romania, cel mai recent studiu al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (2004) a arătat că doar 53,1 la sută dintre şcolarii de vârstă 6-7 ani au valori normale ale iodului, restul având deficite de la uşor la sever. Acesta înseamnă că aproape jumătate din copiii care intră în clasa I sunt expuşi riscurilor lipsei de iod. Această valoare este însă o medie. Dacă se analizează datele pe mediile de rezidenţă, se observă că în mediul rural doar 43 la sută din copii au valori normale ale iodului. Diferenţele constatate între urban şi rural pot fi explicate prin alegerea tipului de sare folosit în alimentaţie (iodată/ neiodată), condiţiile improprii de transport şi depozitare în magazinele rurale, orientarea populaţiei de la sate spre consumul crescut de sare neiodată (de regulă, sare care nu este destinată consumului uman sau cumpărată direct de la saline înainte de iodare), fapt care subliniază importanţa programelor de informare şi educaţie.
O situaţie specială este cea a femeilor gravide şi a nou-născuţilor. Deficitul de iod al nou-născuţilor se încadrează în limitele deficitului moderat, acesta fiind mai sever decât al mamelor lor, care este un deficit uşor.
Spre deosebire de alti nutrienţi cum ar fi fierul, calciul sau vitaminele, iodul nu apare în mod natural in anumite elemente, el este prezent în sol şi este ingerat prin alimentele care au crescut pe solul respectiv. Deficitul din sol nu poate fi corectat.
Soluţii
Deficitul de iod rezultă mai degrabă din cauze geologice decât din cauze economice şi sociale. Nu poate fi eliminat prin schimbarea modului de alimentaţie sau prin consu