Campania de recoltare a graului la nivelul judetului Salaj va incepe la sfarsitul acestei saptamani, dar numai in conditiile in care vremea va permite acest lucru.
Din datele existente la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj a reiesit ca lucrarile de recoltare a graului de pe o suprafata de un hectar vor costa cel putin 3 milioane de lei vechi, dar vor putea ajunge si la 3,5 milioane de lei vechi in cazul recoltarii cu combine noi dotate cu instalatii de balotat.
Preturile mari percepute de proprietarii de masini si utilaje agricole vor cauza pierderi celor care detin culturi de grau in primul rand pentru ca productia medie estimata la hectar nu va fi mai mare de 2.600 de kilograme, din cauza ploilor. Un alt motiv pentru care vor aparea pierderi este pretul mic oferit de procesatori producatorilor si anume de sub 5.000 de lei vechi pe kilogramul de grau.
Asta inseamna ca graul obtinut de pe un hectar de teren valoreaza intre 13 si 15 milioane de lei vechi. Luand in calcul si lucrarile de arat, discuit, recoltat, tratamentele efectuate si banii pentru samanta, profitul este aproape 0.
O posibilitate de obtinere a unui minim de profit o vor avea cei care isi vor preda productia de grau la depozite autorizate unde pretul de referinta va fi de aproximativ 5.000 de lei vechi la kilogram si unde vor fi acordate subventii de la bugetul statului.
O alta problema se refera la faptul ca graul este cultivat in Salaj pe parcele reduse, ceea ce, in opinia unor specialisti ai DADR, inseamna productii scazute. Exista o singura exceptie si anume un producator agricol din comuna Carastelec care detine o cultura de grau pe o suprafata de 300 de hectare si care estimeaza ca va avea o productie de cel putin 4 tone la hectar.
In preze