Creditul ipotecar/imobiliar are, in Romania, o pondere mult sub nivelul tarilor membre ale UE si chiar sub cel al Bulgariei. Pornind de la veniturile reduse si ajungand pana la conditiile restrictive impuse de banci, motivele enumerate de BNR sau de bancheri sunt multiple.
Trecand peste toate explicatiile de ordin tehnic, un sondaj realizat de portalul MyBank.ro poate conduce la unele concluzii interesante. Astfel, potrivit sursei citate, doar 22% dintre cei intervievati intentioneaza sa contracteze un credit pentru casa in timp ce 40% vor doar un credit de nevoi personale.
De mentionat este ca, in general, creditele pentru nevoi personale, care nu depasesc in medie 10.000 de euro, sunt directionate spre consum. Pana la ora la care scriu acest articol votasera aproximativ 2.100 de persoane. Procentul celor care vor sa contracteze un credit pentru casa (22%) este foarte apropiat de ponderea creditului ipotecar/ imobiliar in totalul creditarii (28%) ceea ce poate conduce la concluzia ca multi dintre romani nici macar nu se mai gandesc la un astfel de imprumut.
Creditele imobiliare/ipotecare au o pondere redusa...
In ciuda cresterii evidente, creditul ipotecar ramane la un nivel mult mai scazut decat in restul tarilor sud-est europene.
Studiile Bancii Nationale arata ca in Romania, din totalul creditelor acordate populatiei doar 28% reprezinta imprumuturile ipotecare.
In tarile UE ponderea este total inversata, creditele ipotecare ajungand pana la 68,9%. In Cehia raportul este net favorabil creditelor ipotecare care detin aproximativ 80%, in Ungaria 67%, in Polonia 30%.
...dar au perspectiva...
Raportul dintre creditele de consum si cele imobiliare/ipotecare se va schimba in viitorul apropiat, apreciaza Nicolae Danila, presedintele celui mai mare jucator din piata. Acesta anticipeaza ca o mare