Investigatia pe piata cardurilor efectuata de Consiliul Concurentei a fost initiata in urma unui acord al Bancii Transilvania cu alte patru banci pentru a diminua taxele platite pentru utilizarea cardurilor emise de o banca in retelele celorlalte, transmite intr-un comunicat Banca Transilvania.
Conform regulamentelor organizatiilor de plata Visa si Mastercard, institutiile membre isi datoreaza reciproc taxe de interschimb aferente utilizarii cardurilor in retelele celorlalte institutii.
Cele cinci banci care au incheiat acordul, respectiv Alpha Bank Romania, Banca Romaneasca, Piraeus Bank Romania, Volksbank Romania si Banca Transilvania, vor ca taxa sa fie mai redusa, potrivit unui anunt al Bancii Transilvania transmis Bursei de Valori Bucuresti.
La sfarsitul lunii iunie, bancile mentionate, care detin, potrivit datelor prezentate de Banca Transilvania, o cota de sub 15% din piata cardurilor, au inaintat Consiliului Concurentei o cerere de dispensa de la prevederile legii concurentei, in cazul acordului de stabilire in comun a nivelului taxei.
Taxa de interschimb, 0,5% plus 2,5 lei
Banca Transilvania precizeaza ca taxa de interschimb pentru Romania a fost, initial, de 0,5% din suma retrasa de la bancomat plus 0,5 lei. In urma votului institutiilor din cadrul organizatiilor de plata, taxa a fost majorata la 0,5% plus 2,5 lei. Ulterior, bancile mentionate au incheiat o conventie potrivit careia taxa de interschimb pentru operatiunile efectuate la bancomatele din retelele celor cinci institutii de credit sa fie mentinuta la nivelul initial.
Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatiile de agenti economici, dar Consiliul poate acorda pentru cazuri individuale de intelegeri, beneficiul exceptarii individuale (dispensa). Companiile implicate intr-un astfel de acor