În sezonul cald sunt mai frecvente toxiinfecţiile alimentare, datorită condiţiilor favorizante prin ingestia de alimente uşor alterabile, consum de apă nepotabilă ca atare sau accidental – cu ocazia scăldărilor, prin mâini nespălate, vectori şi altele.
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute, care apar sporadic sau epidemic, în urma consumării de alimente contaminate cu variate bacterii şi / sau toxinele acestora. Semnele de boală apar la un interval de 2-3 ore până la 2-3 zile, în funcţie de microbul care a determinat producerea toxiinfecţiei alimentare. Ele pot arăta prezenţa infecţiei: febră, stare generală alterată, apariţia scaunelor diareice, dureri abdominale, sau pot fi semne de intoxicaţie, uneori fără febră şi chiar fără scaune diareice, dar cu stare generală alterată, cefalee (dureri de cap), vărsături.
În cazul apariţiei acestor semne, apelaţi în timp util la medicul de familie pentru a preveni agravarea bolii.
Alimentele, cel mai frecvent contaminate, sunt: carnea şi produsele din carne (conserve etc.), peştele, laptele şi produsele lactate (frişcă, smântână, brânză etc.), ouăle (îndeosebi ouăle de raţă), praful de ouă. De asemenea, preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, îngheţată, cremă, pireuri, maioneză etc.). Alimentele care pot determina producerea toxiinfecţiilor alimentare nu prezintă, în majoritatea situaţiilor, semne de alterare: nu au modificări ale aspectului (culoare, consistenţă), ale mirosului şi gustului, nu au semne de fermentaţie, etc.
Pentru a vă apăra sănătatea personală, a familiei şi a colectivităţii dumneavoastră, vă reamintim câteva reguli strict necesare:
* Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun cât mai des şi obligatoriu înainte de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă precum şi după fiecare folosire a toaletei;
* Spălaţi fructele şi legumele înainte de a le cons