Aurel Flutur, mot din vecinatatea Pesterii Ursilor, a strans o viata obiecte vechi de arta taraneasca. Pe vremea comunistilor, nomenclaturistii se "aprovizionau" cu raritati din colectia Flutur. Dar tot i-au mai ramas colectionarului vreo 2.000 de piese, pe care le-a expus intr-un muzeu organizat in propria gospodarie. Rromii din Gruiu - Afinarii viseaza capsune spanioleSatul Siria Il are pe Slavici, Mocirla - pe Lica SamadauDezna - "Sunt ruina, ca si cetatea!"Radacini cu chip de poveste Jurnal de Caravana - NO! Un mot din satul Chiscau si-a facut din pasiune pentru obiectele vechi de arta taraneasca un adevarat muzeu al satului in propria curte. Comunistii s-au aprovizionat cu japca din colectie, dar tot i-au mai ramas peste 2.000 de exponate.
S-a nascut la tara, intr-o casa acoperita cu paie, cu vatra de lut si leaganul in grinda. Isi agata camasa la spate cu nasture. Aurel Flutur a feciorit in satul Chiscau, din judetul Bihor. Cand a revenit din armata, lumea in sat se intorsese cu susul in jos. Taranii dadusera cioarecii (pantaloni taranesti) si sumanele pe pufoaice si blidele de lut pe farfurii din tabla. Vinovata - mina de uraniu deschisa in apropierea Chiscaului, care a adus cu sine emanciparea.
Ingrijorat de cat de repede se leapada satenii de traditie, Flutur s-a apucat sa adune in curtea sa vechiturile si cioabele aruncate de vecini. "Trebuia cineva sa mai tina cont si de ce a fost si sa pastreze ca sa arate la urmasi: «Uite, ista-i lingura de lemn cu care manca bunul tau» . Din 1968 am adunat mai cu gros, pana atunci unul, doua obiecte. La inceput nu m-am gandit ca o sa ajung la o colectie asa mare", povesteste Flutur. In curtea si in casa lui, situate la o aruncatura de bat de Pestera Ursilor, sunt ingramadite astazi peste 2.400 de obiecte in ceea ce se numeste Muzeul Etnografic La Flutur: oale din lut, pietre de moara, rasnite din piat