Departamentul de Justitie american si Politia Bursiera (Securities and Exchange Office) au inceput o ampla investigatie in lumea corporatiilor. Aceasta ar putea duce la o noua mare lovitura impotriva lumii marilor afaceri, dupa scandalurile Enron si WorldCom. In cazurile Enron si WorldCom, au fost aduse acuzatii de frauda pentru practici de marire artificiala a valorii actiunilor in vederea cresterii profiturilor principalilor actionari.
Acum este vorba despre o alta incercare de a oferi castiguri mari principalilor actionari, prin oferirea unor pachete de optiuni pregatite special, pe baza informatiilor din interiorul companiilor, pentru a specula schimbarile anticipate de la Bursa.
Pachete de optiuni special create pentru directorii executivi
Dupa cum se explica intr-un material publicat de cotidianul The Guardian, aceste pachete de optiuni permit directorilor executivi sa cumpere actiuni la un pret fix stabilit dinainte, indiferent de oscilatiile care survin ulterior in pret. In general, pretul stabilit este recordul negativ pe cateva luni sau chiar pretul minim de dupa o criza financiara. Actionarii au insa un interval de timp in care le este permis sa isi valorifice activele. Ei vor alege sa isi vanda stocurile in perioada in care acestea ating valorile cele mai ridicate, ceea ce nu este dificil de anticipat din pozitia lor in companie. Astfel, directorii executivi ajung la castiguri fabuloase in timp record.
60 dintre principalele corporatii americane sunt cercetate
Exista dovezi importante ca multe dintre marile companii americane au utilizat aceasta schema. Mai mult de 60 de mari companii se afla sub investigatie pentru astfel de practici, printre care Apple, Microsoft si Home Depot.
O analiza realizata de Wall Street Journal despre compania Monster.com releva ca, in perioada 1997-2001, sapte pa