Theodor Atanasiu(Foto: )
Ministrul Apararii, inginerul mecanic Theodor Atanasiu, este paralel cu viata militara, in pofida experientei sale de manager politic al fabricii de armament din Cugir. In anul 1997, inginerul Atanasiu este numit director general al SC Cugir SA si membru in CA al FPS Bucuresti de catre colegul sau de partid, Calin Popescu Tariceanu, pe atunci ministru al Industriilor si Comertului.
Debarcat de PSD in 2001, pe motive mai mult sau mai putin profesionale, trece in slujba Rompetrol, ca administrator la Palplast Sibiu. Dintr-un simplu furnizor de informatii pe filiera aripii Patriciu-Tariceanu ca expert parlamentar in mandatul 2001-2004, Atanasiu s-a trezit in fruntea unui minister strategic cu care a avut de-a face doar pe hartie, in rapoartele sale de marketing de la Cugir.
In diletantismul sau profesional militar a implicat serviciile secrete ale armatei intr-o grava criza de imagine pe plan intern si extern.
Istoria Armatei Romane ne prezinta numeroase antecedente de incercare de folosire a serviciilor militare de informatii in scopuri politice de grup. In 1865, Marele Stat Major al Armatei Principatelor Unite si-a creat, dupa modelul francez, o Sectie a II-a care se ocupa cu culegerea, analizarea si sintetizarea informatiilor cu caracter militar.
In martie 1917 apar primele incercari de infiltrare a structurilor informative civile in interesele Armatei Romane. A fost creat de catre Mihail Moruzov un Birou de Siguranta a Dreptei Dunarii cu personal civil adus de la Siguranta Generala, dar care lucra pentru Marele Stat Major. Acest nucleu informativ civil a actionat in beneficiul Armatei pana in 1920, an in care a fost desfiintat.
La 1 mai 1925, in cadrul Sectiei a II-a de Informatii si Contrainformatii Militare din Marele Sta