un oarecare reviriment în primele cinci luni ale anului, cel puţin aşa reiese din datele publicate, ieri, de către Institutul Naţional de Statistică (INS).Datele contabile, un oarecare reviriment în primele cinci luni ale anului, cel puţin aşa reiese din datele publicate, ieri, de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
Datele contabile, supraapreciate
Preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor Români (UGIR-1903), Ioan Cezar Corâci, spune că primele cinci luni ale anului 2006 marchează o anumită perioadă de stabilitate a economiei, în perspectiva apropiatei integrări a României în UE. "S-a produs o anumită predictibilitate", este de părere preşedintele Confederaţiei patronale UGIR-1903. Totuşi, o majorare de 4,2% a cifrei de afaceri "este o supraapreciere a realităţii, care iese din cifrele contabile", afirmă Corâci. El spune că doar câteva ramuri - printre care construcţia de maşini, industria electrotehnică şi domeniul IT - au avut parte de vânzări în creştere, fără a fi însă spectaculoase. "Or, aceste domenii nu pot susţine o asemenea majorare a cifrei de afaceri, raportată de INS, în timp ce majoritatea industriei nu înregistrează performanţe", conchide preşedintele UGIR-1903. El dă exemplul negativ al industriei textile, care este afectată de aprecierea peste măsură a monedei naţionale.
Construcţiile, pe val
Domeniul construcţiilor este în creştere, în continuare, datele INS indicând o majorare cu 15,8% a valorii lucrărilor în primele cinci luni ale lui 2006, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Marin Cristea, directorul general al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), este de părere că sporul de care are parte sectorul construcţiilor este urmarea firească a modului în care au fost pregătite investiţiile. "Acestea sunt efectele proiectelor începute în urmă cu un an", ne-a dec