(Foto: )
Centrul de Studii Politice si Relatii Internationale (CESPRI) Cluj, cu sprijinul British Council Cluj-Napoca, a efectut in luna mai un sondaj de opinie din care a rezultat ca o treime dintre studenti sunt neinteresati de politica.
Obiectivele cercetarii au fost deteminarea auto-aprecierii studentilor UBB privind nivelul si tipul cunostintelor lor despre UE si determinarea atitudinilor sociale, economice, politice si culturale ale acestora fata de UE si, in special, fata de aderarea Romaniei la comunitatea europeana.
Esantionul celor chestionati a fost ales in asa fel sa fie reprezentativ pentru intreaga universitate, care numara circa 12.000 de studenti.
Potrivit sondajului, o treime din studenti nu au optiuni politice, nefiind interesati de acest aspect al vietii cotidiene. Ei se autoapreciaza ca avand putine cunostinte sau foarte putine cunostinte politice. Studentii sunt dezinteresati de sfera politicului, in general, si in acelasi timp cauta solutii care de fapt transcend sfera politicului, care este viciat.
“UE este perceputa ca un element regulator al relatiilor, inclusiv la nivelul politic, in sensul in care tot ceea ce se putea obtine pe cai neoficiale in Romania este vazut de catre studenti ca fiind posibil de obtinut pe cai formale, prin concursuri, competitie prin meritocratie”, a spus, luni, Sergiu Miscoiu, coordonatorul proiectului, din cadrul CESPRI.
In contextul intrebarilor politice, 34,5% dintre respondenti ar vota cu PNL, 23% cu PD, 17,8 % cu UDMR si doar 0,5% cu Alianta DA PNL-PD, in cazul unor alegeri pentru Parlamentul European.
Studentii UBB au sentimentul, in proportie de 83%, ca aderarea la UE va fi un lucru pozitiv pentru Romania, desi ar aduce unele probleme, precum un nivel ridicat al somaju