de soluţii ERP (Planificarea Resurselor Întreprinderii) implică un risc foarte mare pe piaţa românească. Costurile de dezvoltare sunt tot mai mari, iar concurenţa a devenit foarte strânsă. de soluţii ERP (Planificarea Resurselor Întreprinderii) implică un risc foarte mare pe piaţa românească. Costurile de dezvoltare sunt tot mai mari, iar concurenţa a devenit foarte strânsă.
"Greii" vânează şi clienţii mici
Jucătorii autohtoni care au dezvoltat acest tip de soluţii de cel puţin 5-6 ani şi-au amortizat deja investiţia. "A începe acum dezvoltarea implică un risc foarte mare, deoarece costurile dezvoltării devin din ce în ce mai mari. Cresc salariile în industria IT, cheltuielile de marketing vor fi şi mai multe şi, în general, costurile de operare ale firmelor IT se majorează", spune Gabriel Mardarasevici, General Manager Ness Romania. În plus, susţine Mardarasevici, există o presiune foarte mare dinspre actorii globali ai acestei afaceri, SAP, Oracle şi Microsoft, care "target-ează" atât clienţii mari şi foarte mari, dar creează şi pachete interesante pentru sectorul clienţilor mici şi medii, sector care, până acum, era apanajul soluţiilor autohtone.
Atenţie la costurile de mentenanţă şi de actualizare
Dezvoltatorii de soluţii ERP spun că, în funcţie de complexitatea pe care intenţionează să o ofere soluţiei, costurile pot varia între 100.000 de euro şi 500.000 de euro. Dar investiţia nu se opreşte aici, costurile de mentenanţă şi de actualizare a soluţiei cu procedeele de afaceri şi cu normele legale însemnând, practic, în permanenţă, alocarea din mers a noi resurse.
"Dezvoltarea unei astfel de soluţii nu se opreşte, de fapt, niciodată. Clienţii au mereu cerinţe de modificare particulare, dar sunt şi cerinţe care decurg din modificarea legilor. De exemplu, anul trecut, companiile s-au confruntat cu obligativitatea i