Doua tari se lupta pentru suprematie la marginea Europei. Intr-o fundatura ce urmeaza a fi asfaltata de UE in al doisprezecelea ceas, turistii romani incep sa-si lase banii de concedii pe la vecini, si asta nu va ramine fara urmari.
Mintea turistica a romanului tinjeste mai putin dupa peisaje ce iti taie rasuflarea si nici macar dupa preturi mici, ci dupa senzatia, purificatoare dupa atitia ani de ciordeala ordinara la munte sau la mare in patria-mama, ca de banii pe care i-a dat primeste serviciul corect. Ca nu este furat, ca este respectat, ca pretul pe care l-a platit se transforma intr-un serviciu relaxant si placut.
Turistul roman nu mai vrea nervi in vacanta. O fi avind Romania niste privelisti unice, dar daca le admiri de la nivelul unei enervari din cauza unei note de plata maiastru intocmita, rezultatul e, in cel mai bun caz, zero. Pina acum, paradisul turistic incepea de prin Grecia si Turcia, si, sigur, nu puteam concura cu ele, tari de top in ale vacantelor.
Litoralul romanesc mai traia prin sfirsituri de saptamina si printr-o serie de mici avantaje comparative legate poate de drumul ceva mai lung pina la Marea Egee sau de o oarecare diferenta de pret in virf de sezon.
Lovitura de gratie pentru statiunile romanesti a venit anul trecut, cind Bulgaria s-a scuturat de statutul de tara de tranzit si romanii au descoperit ca nu mai trebuie sa isi intinda cearsaful pe plaja la Mamaia cind pot primi un sezlong inclus in pretul camerei pe plaja la Albena. Si exemplele pot continua. Anul acesta aproape 80.000 de turisti romani sint asteptati in Bulgaria.
Anul trecut, poate ca bulgarii nu si-au scos pirleala cu romanii, la preturile mici si serviciile bune oferite. Insa, anul acesta, cu siguranta o vor face, pentru ca profitul in turism se masoara in citi oameni vor veni in urmatoarea vara. Citi dintre hot