Controversele pe marginea Legii Agentiei Nationale de Integritate continua. Daca varianta revizuita a proiectului de lege a inlaturat acuzele de neconstitutionalitate, exista inca prevederi contestate atat de reprezentanti ai partidelor, cat si de cei ai societatii civile.
In continuare, nu se stie daca varianta avansata de Guvern va fi adoptata ca atare sau va fi comasata cu proiectul mai vechi al PSD, aflat in analiza Comisiei Juridice de la Senat.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca proiectul de lege ar putea intra in dezbaterea plenului Camerei la inceputul sesiunii din toamna, dupa ce va primi amendamentele Comisiei Juridice si ale societatii civile.
Olteanu nu a exclus si adoptarea proiectului PSD, daca se va ajunge la o intelegere intre partide.
El a spus ca acesta reglementeaza foarte bine situatiile de conflict de interese si incompatibilitatile.
Exista chiar varianta adoptarii a doua legi - una referitoare la functionarea si atributiile ANI si alta care sa reglementeze mai clar regimul incompatibilitatilor si conflictului de interese.
Parlamentarii juristi vor trebui sa abandoneze fie politica, fie avocatura
Intelegerea intre partide are totusi sanse indoielnice de reusita, existand deja dezacorduri intre partidele din coalitie.
Printre nemultumiti sunt si cei de la UDMR. Astfel, liderul de grup de la Camera Deptatilor, Marton Arpad, a spus ca decizia Ministerului Justitiei de a mentine in proiect incompatibilitatea dintre profesiile de jurist sau avocat practicant si exercitarea mandatelor politice este „o incapatanare de neinteles”, care va duce la eliminarea juristilor din viata politica. Marton este ingrijorat si de faptul ca legea ANI nu prevede modalitati de control ale acesteia, fapt ce poate ridica obiectii de neconstitutionalitate.
In plus, UDMR nu sustine modif