Politica monetara de scumpire a costurilor la imprumut preluata de presedintele Fed, Ben Bernanke, de la predecesorul sau, Alan Greenspan, a inceput sa-si arate rezultatele.
In Statele Unite, majorarea dobanzii de politica monetara si nivelul ridicat al preturilor la benzina vor avea un impact mult mai serios asupra consumului privat decat se anticipase anterior, slabind economia americana in lunile care au mai ramas din acest an, titreaza Bloomberg News.
Produsul intern brut va inregistra o rata anuala de crestere de 2,9% in acest trimestru si de 2,8% in ultimele trei luni ale acestui an, conform mediei estimarilor unui numar de 51 de economisti intervievati in perioada 30 iunie-10 iulie. Nivelul previziunilor pentru ambele trimestre este cu o zecime de punct procentual mai mic fata de media lunii trecute.
Strategii monetari ai bancii centrale americane (Fed) se vor vedea acum nevoiti sa majoreze din nou rata dobanzii de referinta in acest trimestru si sa o mentina la acelasi nivel pentru restul anului astfel incat cresterea costurilor legate de carburanti sa nu incurajeze presiunile inflationiste. Ritmul mai lent de expansiune a pietei imobiliare va reprezenta un nou punct pe lista motivelor de ingrijorare a consumatorilor.
"Avand in vedere faptul ca Fed declara in mod destul de direct ca prioritatea bancii este cea de a combate inflatia, exista sanse destul de mari ca aceasta sa majoreze ratele dobanzii in ciuda indicatorilor ce consemneaza o crestere mai lenta", este de parere Sharon Lee Stark, strateg-sef in cadrul firmei de brokeraj Stifel Nicolaus & Company. Stark, care luna aceasta si-a revizuit in sus previziunea legata de ratele dobanzii, a declarat ca inflatia "se va mentine in continuare la un nivel ridicat".
Trimestrul trecut, ritmul de crestere a incetinit pana la 2,8%, la jumatatea ritmului inregistrat in primul trimestru