GURMANDUL IN BUCATE Salata de vara cu nume de racoare. Iceberg. Nu este nevoie decat de o frunza pentru ca noi sa simtim macar o adiere de vant. Chiar si numele si l-a capatat de la o asociere cu frigul. Fermierii californieni o transportau in alte colturi ale tarii tinand-o acoperita cu gheata pisata. Vara ea este foarte indicata in alimentatie, deoarece contine 90% apa, asa incat va va astampara si setea nu doar foamea.
DE SEZON. Si cum intr-o salata punem ingrediente conform cu anotimpul in care suntem, vara trebuie sa alegem ceva racoritor. Cateva frunze de salata obisnuita, tocate marunt. In vremurile antice aceasta crestea in mod salbatic si, pentru ca avea in compozitie o substanta similara opiumului, romanii o consumau dupa masa pentru a dormi mai bine. Salata de astazi nu numai ca nu ne adoarme, dar ne si ajuta sa fim mai activi, datorita vitaminelor, mineralelor si fibrelor pe care le contine.
Nu putem uita nici salata rucola, care are un gust racoritor, fiind una dintre cele mai populare sortimente noi de salata. Ea crestea in mod salbatic inca din Antichitate, cand era folosita pentru calitatile ei afrodiziace. Nu s-a considerat a fi un aliment important pana prin anii 1990, cand a inceput sa fie cultivata pe scara larga.
PROPRIETATI. Pentru ca vara stomacul nostru trebuie sa functioneze perfect, din salata noastra nu puteau sa lipseasca andivele. Acestea sunt recunoscute inca din Antichitate ca fiind un adjuvant de nadejde al aparatului digestiv. Salata trebuie si ea indulcita intr-un fel, asa incat cateva felii de mango sunt necesare. Fructul, simbol al dragostei la indieni, ne poate face si pe noi ca in aceste zile toride sa fim mai buni. Mai avem nevoie si de un element extravagant. Trufele sunt cele mai potrivite, mai ales ca in toate bucatariile lumii sunt considerate a fi "diamantele negre". Salata noastra trebuie sa aiba si un al