Ministerul Educaţiei va verifica modul de corectare a lucrărilor Aproape 80% din elevii de clasa a XII-a au promovat examenul de bacalaureat. În judeţele Botoşani, Constanţa, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Suceava şi Vâlcea, procentul de promovabilitate este de peste 90 la sută.
Aproape 25% din candidaţi au obţinut note între 9 şi 10, iar alţi 34% au luat între 8 şi 8,99. Cele mai multe note peste 9 s-au dat în Bucureşti - peste 3.000. Potrivit Ministerului Educaţiei, 76 de candidaţi din ţară au promovat examenul de bacalaureat cu nota maximă - 10, cei mai mulţi fiind din judeţul Mehedinţi - 13. În Argeş, Braşov, Olt, Teleorman şi Bucureşti s-a înregistrat o promovabilitate de sub 70 la sută. În Capitală, doar 66 la sută din elevii care au dat bacalaureatul au promovat, faţă de anul trecut, când promovabilitatea a fost de 78%.
În Bucureşti, la Grupul şcolar Industrial Mecanică Fină, la Grupul şcolar "Iuliu Maniu" şi la Colegiul Tehnic de Material Rulant au picat peste 75 la sută din candidaţi. Ministerul Educaţiei cere reevaluarea, prin sondaj, a lucrărilor în judeţele unde gradul de promovare a bacalaureatului trece de 90 la sută, dar şi în cele unde este mai mic de 60 de procente. "Posibilitatea de reevaluare este prevăzută în metodologia privind organizarea examenului de bacalaureat. Astfel de reevaluări s-au mai făcut şi în alţi ani. Vrem să vedem cum au fost evaluate lucrările elevilor", ne-a declarat Liliana Preoteasa, director general în Ministerul Educaţiei.
Faţă de anul trecut, a crescut numărul contestaţiilor
Dacă anul trecut, în Capitală, elevii au depus circa 5.700 de contestaţii la bacalaureat, anul acesta, numărul lor a crescut cu peste 1.300, ajungând la 7.106. Cele mai multe contestaţii ale candidaţilor bucureşteni au fost la limba română - 3.760 şi matematică - 1.431. Un sfert din elevii gălăţeni contestă examenul de b