Temele nationaliste si textele patriotarde, desi si-au schimbat putin limbajul si actorii, ne demonstreaza ca tin in viata un electorat gata oricand sa ne faca surprize.
Din rezultatele celor mai recente sondaje de opinie, reiese in mod surprinzator ca PRM si PNG ar cumula 22% din intentiile de vot ale romanilor, spre deosebire de PSD, care a cazut la 20%.
Electoratul se afla, la aceasta ora, cuprins intre o simpatie puternic democrata, de orientare portocalie, orientare care cumuleaza pana la 48% din preferinte (conform INSOMAR), si o una nationalist-stangista, care se imparte intre partidele lui Becali si Vadim Tudor si stanga social-democrata.
In Transilvania, se petrece, din punctul de vedere al reorientarii electoratului, cel mai interesant fenomen, poate si pentru ca viata politica romaneasca are, la Cluj, un pol de putere, dar si pentru ca electoratul de aici are afinitati structurate nu doar ideologic, ci si etnic.
Pentru ardeleni, exista deja o sensibilitate aparte, creata, de-a lungul anilor, fata de teme care in alte zone ale tarii nu au rezonanta si care fac astazi cariera in discursurile mai multor politicieni.
Batalia pe nationalism
Partidul Democrat, dar si PIN, PC sau PSD, depun, in ultima vreme, eforturi remarcabile sa acapareze discursul nationalist al unui PRM pe care-l percep ca pe un partid aflat in descompunere, cel putin la Cluj. Nu atat membrii PRM care au migrat la PC sau PD sunt interesanti din acest punct de vedere, cat mai ales lupta pentru electoratul acestui partid.
In timp ce Daniel Buda, Calian sau Sorin Platon trimit mesaje "patriotice", electoratul are, in continuare, afinitati PRM (15%), la care s-au adaugat si simpatizantii PNG (7%), un partid cu o structura ideologica foar