acestor trufandale şi, în egală măsură, tras în jos de ieftinirea conservelor şi a ouălor.Astfel că principalul factor care a făcut ca inflaţia să crească a fost, şi în iunie, tot taxa acestor trufandale şi, în egală măsură, tras în jos de ieftinirea conservelor şi a ouălor.
Astfel că principalul factor care a făcut ca inflaţia să crească a fost, şi în iunie, tot taxa pe viciu aplicată ţigărilor şi băuturilor spirtoase, preţurile acestora urcând cu 3,13%, respectiv cu 1,96%. Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică, media tuturor scumpirilor din ultimele 12 luni - inflaţia anualizată - a fost de 7,11%.
Alimente mai ieftine, servicii mai scumpe
Influenţe semnificative asupra evoluţiei inflaţiei din iunie au avut serviciile şi alimentele. Transporturile interurbane, în special cel pe calea ferată, telefonia şi serviciile de salubritate s-au scumpit cel mai mult, în timp ce alimente precum ouăle, brânza sau carnea de pasăre s-au ieftinit. Dacă ţinem cont de ponderea acestora în coşul inflaţiei, putem spune că scăderile de preţ au contrabalansat creşterile, de unde rezultă că evoluţia inflaţiei a fost, de fapt, afectată de un alt factor: taxa pe viciu.
N-am învăţat nimic din lecţia bulgară
Datele INS arată că, fără taxa pe viciu, inflaţia lunii iunie ar fi fost zero (cu adevărat o performanţă!), în condiţiile în care preţurile reglementate - la mărfuri precum gaze, energie electrică, medicamente etc. - au rămas pe loc. În afara plusurilor şi minusurilor de preţ, care s-au contrabalansat atât de bine încât suma lor este zero, se evidenţiază doar scumpirile ţigărilor şi băuturilor, induse prin taxa pe viciu. Producătorii şi comercianţii activi pe respectivele pieţe spun că efectele taxei se vor resimţi, periodic de-acum încolo, până în 2010, deoarece "calendarul creşterii accizelor este umflat