Escrocii au gasit o noua cale de a exploata diferentele de TVA dintre statele membre ale Uniunii Europene. O investigatie a ziarului britanic "The Guardian" scoate la iveala schema pe care o folosesc acesti intreprinzatori ai ilicitului, pe care o numesc "caruselul TVA-ului."
Caruselul fraudei
In general, aceasta schema se poate aplica la comertul de produse electronice scumpe, precum computerele si telefoanele mobile. Produsele sunt mai intai importate intr-o tara UE in care comercializarea lor este scutita de TVA. Cand sunt scoase la raft, un TVA fictiv se adauga la pret, iar suma suplimentara de bani este incasata de comercianti, in loc sa fie predata guvernului.
"Caruselul" se formeaza cand produsul este re-exportat catre o alta tara unde nu se aplica TVA. La momentul iesirii bunului din tara, TVA-ul este cerut inapoi de la autoritati de catre compania exportatoare, desi el nu a fost platit niciodata. Cu cat schema se repeta de mai multe ori, cu atat profitul obtinut pe seama guvernelor statelor UE este mai mare.
In unele cazuri, schema este "reciclata" chiar, in afara Europei: dupa ce parcurge cateva state europene, produsul este exportat intr-o tara din afara UE unde nu se aplica TVA, pentru a fi reintrodusa apoi in circuitul european.
Costurile afacerii
Frauda de TVA este cel mai important tip de frauda la nivel european, a declarat comisarul european al Finantelor, ungurul Laszlo Kovacs. Conform estimarilor, "Caruselul" fraudei costa statele europene aproximativ 60 de miliarde de euro anual, ceea ce reprezinta intre 2-2,5% din Produsul Intern Brut european. Aceasta suma este de cinci ori mai mare decat cifra investitiilor europene in politici sociale si este echivalenta cu cheltuielile de sustinere a Politicii Agriculturale Comune.
Tinand cont ca PAC reprezinta aproape jumatate din buget