Regională a Regiunii de Nord-Vest au discutat despre materializarea unui proiect turistic comun, care să pună în valoare patrimoniul cultural specific al zonei, bisericile de lemn şi cetăţile Regională a Regiunii de Nord-Vest au discutat despre materializarea unui proiect turistic comun, care să pună în valoare patrimoniul cultural specific al zonei, bisericile de lemn şi cetăţile antice. După cum ne-a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Mircea Ghiurco, totul a pornit de la un proiect local privind punerea în valoare a cetăţilor romane.
"Am văzut în Polonia un pliant cu castele din Europa, inclusiv castelul de la Jibou, pe care noi nu-l avem în broşurile de prezentare", ne-a spus Ghiurco. Directorul Agenţiei de Dezvoltare de Nord-Vest, Claudiu Coşieru, le-a sugerat autorităţilor sălăjene să studieze posibilitatea extinderii proiectului la scară regională, cu judeţele limitrofe, datorită avantajelor de finanţare a proiectului.
Prioritate pentru patrimoniul UNESCO
La cetăţile romane incluse iniţial, Porolissum (Moigrad, 12 km de Zalău), Bucium, Romita, cetatea dacică de la şimleu Silvaniei, a fost adăugat şi castrul roman de la Potaissa-Turda. În ceea ce priveşte bisericile de lemn, din care în judeţele Satu Mare, Maramureş şi Sălaj sunt în total aproape 200 de monumente, au fost selectate pentru început câte 7-8 obiective, din fiecare viitor judeţ partener, aflate în patrimoniul UNESCO. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Marinel Kovacs, preşedinte în exerciţiu al Consiliului de Dezvoltare Regională, ne-a declarat că este vorba de proiecte mai vechi, "prin care dorim să promovăm aceste moşteniri de arhitectură şi civilizaţie a lemnului, printr-un turism de înaltă ţinută".
În prezent, turiştii se izbesc de problema unei infrastructuri deteriorate, unde lipsesc locurile de parcare, toaletele, cişmelele. "O pro