Seful statului poate organiza referendum pe orice tema de interes national. Cu alte cuvinte, Traian Basescu se poate "intoarce la popor" de cate ori considera necesar, pe orice subiect. Asa a decis Curtea Constitutionala, ieri, dupa ce a declarat neconstitutionala cererea Avocatului Poporului de a limita dreptul presedintelui de a decide asupra problemelor de interes national, pentru care vrea referendum.
Potrivit motivatiei Curtii, ingradirea acestui drept al sefului statului este neconstitutional, pentru ca incalca prevederile art. 1 referitor la principiul separatiei si echilibrul puterilor, ale art. 80 "Rolul Presedintelui" si ale art. 90 "Referendumul" din Legea Fundamentala. Art. 90 prevede ca "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national". Curtea explica faptul ca acest text constitutional confera sefului statului competenta exclusiva de a stabili problemele de interes national asupra carora vrea sa consulte poporul prin referendum, chiar daca in acest sens consultarea Parlamentului este obligatorie. Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie.
In luna mai, Traian Basescu a trimis la Curtea Constitutionala o sesizare in care preciza ca nu este constitutionala limitarea domeniilor considerate de interes national si pentru care seful statului poate consulta poporul. "Presedintele este singurul indreptatit sa stabileasca «probleme de interes national» asupra carora poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum”, argumenta seful statului.
Seful statului poate organiza referendum pe orice tema de interes national. Cu alte cuvinte, Traian Basescu se poate "intoarce la popor" de cate ori considera necesar, pe orice subiect. Asa a decis Curtea Constitutionala, ieri, dupa ce a declarat neconstitutionala cererea Avoca