Decizia ANRC facuta publica luni si prin care companiile Vodafone si Orange vor fi obligate sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006 - ianuarie 2009, cu cate 11,3% in patru etape, pana la nivelul de 5,03 eurocenti pe minut, a starnit revolta celor doi mari operatori.
Astfel, seful operatorului Vodafone Romania, Liliana Solomon, vorbea ieri despre o decizie gresita a Autoritatii pentru Reglementare in Comunicatii, in conditiile in care "aceasta pune in pericol sustinerea pe termen lung a investitiilor planificate de Vodafone Romania, cu efecte negative asupra intregii industrii de comunicatii mobile din Romania". Mai mult, reprezentantii operatorului britanic de telecomunicatii considera ca aceste costuri sunt imposibil de sustinut, in conditiile in care preturile cu amanuntul sunt printre cele mai scazute din Europa.
Lupta in doi
"Precizam ca media europeana a tarifelor de interconectare este de 12,79 eurocenti/minut din 2005. De asemenea, in Bulgaria, o piata asemanatoare cu cea romaneasca, inclusiv din punctul de vedere al puterii de cumparare, tarifele de interconectare sunt de 19 eurocenti/minut", se mai arata in comunicatul de presa.
Reactia grupului Orange la aceasta decizie este similara grupului britanic. "Consideram ca modelul de calcul adoptat de ANRC nu este unul care sa se fi dovedit a fi viabil in tarile aflate intr-o puternica crestere, asa cum este Romania", sustine Thierry Millet, director comercial Orange Romania. Prin impunerea noilor tarife de interconectare ANRC doreste sa echilibreze sansele concurentiale pentru toti operatorii de telefonie si sa impiedice obtinerea unor castiguri nejustificate de catre operatorii cu putere semnificativa.
Decizia ANRC facuta publica luni si prin care companiile Vodafone si Orange vor fi obligate sa reduca tarifele de interconectare, in perioada