De la inceputul anului, liderii filialelor PD din Transilvania au inceput sa stranga relatiile cu Biserica Ortodoxa din Romania. Pactul dintre cele doua entitati le aduce ambelor foloase importante. In timp ce PD a devenit principala formatiune politica din tara, conform ultimelor sondaje, Biserica Ortodoxa si-a sporit considerabil influenta politica.
Ultimul exemplu in acest sens este decizia adoptata de sinodul Mitropoliei Ortodoxe din Cluj. Inaltii ierarhi, intruniti la Nicula intr-o manastire furata de autoritatile comuniste de la greco-catolici, au cerut statului sa restituie bunurile confiscate Bisericii Romane Unite cu Roma in anul 1948 proportional cu numarul actual de credinciosi. In caz contrar, ierarhii ortodocsi ameninta cu reintrarea preotilor in politica.
Anuntul a produs stupoare. O serie de intelectuali clujeni il privesc drept o forma de santaj la adresa autoritatilor. Presedintele Ligii "Pro Europa" din Targu-Mures, fostul ambasador al Romaniei in Finlanda si Estonia, Smaranda Enache, s-a declarat dezamagita de acest anunt.
Decanul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", Catalin Baba, s-a pronuntat in favoarea statului laic si pentru separarea sferei religioase de cea politica.
Singura formatiune politica importanta care a reactionat, insa, cu rapiditate la anuntul ierarhilor ortodocsi a fost PD, prin vocea presedintelui acestui partid, primarul Emil Boc.
El a anuntat ca sustine principiul proportionalitatii, desi ca profesor de Drept ar fi trebuit sa stie ca doar in fosta Uniune Sovietica dreptul de proprietate al unei comunitati minoritare putea fi confiscat de stat si atribuit comunitatii majoritare, pe baza argumentului numeric.
Numai ca reacti