Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale au achizitionat anul trecut numeroase terenuri in zonele secundare ale Capitalei, precum cele din cartierele Dristor, Militari, Drumul Taberei sau Iancului, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara.
Viitoarele ansambluri rezidentiale care vor fi construite in aceste cartiere se vor adresa clasei medii in formare.
Terenurile achizitionate au fost atat de dimensiuni mari si medii - intre 5.000 si 10.000 mp, cat si suprafete mici, cuprinse intre 500 si 1.000 mp cu regim de inaltime mare, pentru construirea de blocuri, potrivit unui studiu Eurisko.
Anul acesta va continua sa creasca cererea pentru terenurile din interiorul orasului, unde exista o nevoie acerba de blocuri noi. Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale cauta sa achizitioneze cat mai multe terenuri, luand in calcul prognozele economice pe termen lung ale Romaniei. Pretul terenurilor sau evolutia costurilor materialelor de constructii vor cantari mai putin in decizia de a investi intr-un ansamblu rezidential, mai ales in cazul proiectelor de amploare.
Suprafetele de teren din zonele centrale si semicentrale nu au fost la fel de dinamice, cererea fiind mai redusa in comparatie cu anii anteriori datorita ofertei scazute si a pretului ridicat.
Datorita unei oferte insuficiente, pe piata au aparut anul acesta solutii alternative, cum ar fi transformarea vechilor platforme industriale in terenuri adecvate pentru dezvoltatorii de proiecte rezidentiale.
Majoritatea acestor platforme ofera intre 15.000-16.000 de metri patrati, iar in unele cazuri proprietarii lor sunt interesati in formarea unor parteneriate cu dezvoltatorii, potrivit reprezentantilor Colliers International.
Mai multe firme au cumparat, in ultima perioada, spatii de pe platformele industriale, care vor fi transferate ulterior in afara Capitalei. Un exemplu in