Cresterea continua a preturilor la titei din ultima vreme, lipsa de securitate in aprovizionarea cu gaz si petrol, precum si problema tot mai stringenta a incalzirii globale si a schimbarii climatice ii determina pe liderii marilor puteri sa isi schimbe viziunea asupra evolutiei sectorului energetic. Numarul vocilor care sustin o orientare catre energia nucleara si biocarburanti creste pe zi ce trece. Cele mai puternice mesaje in acest sens vin insa dinspre Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
Prima tara care deschide la modul oficial discutia asupra energiei nucleare este Marea Britanie, care, prin prezentarea unui proiect de dezvoltare energetica pentru urmatorii 50 de ani, traseaza liniile directoare ale unei economii in care titeiul tebuie sa joace un rol tot mai mic.
''Ceea ce m-a facut sa imi schimb parerea in aceasta privinta nu este numai schimbarea climatica, ci si faptul ca vom trece de la o situatie de autosuficienta in materie de energie la o situatie in care va trebui sa importam tot mai mult'', a declarat ieri premierul Tony Blair, potrivit AP.
De fapt, dupa cum subliniaza si ministrul pentru Comert si Industrie, Alistair Darling, rezervele de petrol din Marea Nordului sunt pe terminate, fapt ce va spori dependenta Londrei de sursele externe, precum Rusia, Orientul Mijlociu, Asia Centrala sau Africa.
Dezvoltarea sectorului nuclear, care la ora actuala nu asigura decat 20% din necesarul tarii prin 23 de centrale cu o tehnologie deja invechita, se anunta asadar a fi prioritatea guvernului de la Londra pentru urmatorii 50 de ani. Potrivit lui Blair, daca acest proiect nu va fi pus in aplicare, Marea Britanie va ajunge sa depinda in proportie de 55% de gazul natural pentru a-si asigura necesarul de energie (fata de 38% in momentul de fata), iar 90% din acest gaz va fi importat.
Desi una dintre motivatiile inscrise in f