Teroristi arestati, alegeri libere in Irak sau Afganistan, retele teroriste destramate, Abou Moussab Al-Zarqaoui mort si totusi lumea este mai putin sigura decit era la 10 septembrie 2001. Un nou atac de proportii impotriva Statelor Unite sau a aliatilor sai este inevitabil. Razboiul global impotriva terorii e pe cale sa fie pierdut – aceasta e concluzia la care au ajuns 116 dintre cei mai renumiti experti americani, deopotriva republicani si democrati, chestionati luna trecuta de prestigioasa publicatie US Foreign Policy. 84% dintre specialisti apreciaza ca tara lor va pierde „razboiul contra terorismului“, 86% ca „lumea este astazi tot mai dominata de pericole“, iar peste 8 din 10 cred ca un nou atac major este de asteptat in urmatorul deceniu.
Anne-Marie Slaughter, directorul Woodrow School of Public and International Affairs (Princeton), sustine ca americanii vor pierde pentru ca „trateaza simptomele si nu cauzele“: „Credinta noastra in faptul ca ideologia fundamentalista islamista a inlocuit comunismul, devenind, astfel, principalul inamic corespunde exact viziunii despre lume a retelei Al Qaida“. Leslie Gelb, presedintele celebrului Council on Foreign Relations, afirma ca rezultatul anchetei US Foreign Policy se datoreaza faptului ca „este clar pentru aproape toata lumea ca Bush si echipa lui au o conceptie cu totul nerealista asupra a ceea ce se poate realiza recurgind la forta militara“.
Potrivit lui Alain Chouet, fost membru al DGSE (serviciile de informatii externe franceze), „solutia militara este din start o prostie – «razboiul impotriva terorii» este la fel de ridicol ca si «razboiul impotriva furiei»! Razboiul nu se duce impotriva terorii, ci a oamenilor“. Chouet avertizeaza ca americanii pot in continuare „sa masacreze teroristi – exista un rezervor inepuizabil“… „Nu trebuie atacate efectele terorismului, spune el, ci cauzele