Majoritatea ansamblurilor rezidentiale sunt lipsite de personalitate, potrivit reprezentantilor Ordinului Arhitectilor din Romania.
"Modelul american si cel turcesc este foarte des intalnit in cadrul dezvoltarilor rezidentiale din Capitala. Se foloseste sistemul copy-paste, cu case identice, fara o arhitectura deosebita", spune Dorin Stefan, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania. Potrivit lui, Bucurestiul nu are in prezent o continuitate si nu se dezvolta in stilul european consacrat la inceputul secolului XX.
Piata caselor va inregistra un boom in urmatorii ani datorita cresterii economice a Romaniei si majorarii reale a salariului, potrivit consultantilor imobiliari de pe piata. Insa, datorita presiunii de pe piata, unele ansambluri rezidentiale nu au standarde foarte inalte de calitate.
De exemplu, majoritatea cartierelor rezidentiale ridicate in zona Pipera-Tunari sunt inghesuite si au strazi inguste. "Nu poti sa-ti construiesti o casa pe o strada de patru metri latime, care nu ofera posibilitatea iesirii din zona", precizeaza Stefan.
Anul acesta oferta de spatii rezidentiale va creste puternic datorita proiectelor de mari dimensiuni care au fost anuntate pe piata Capitalei.
Piata caselor si vilelor este impartita in doua mari categorii: casele vechi localizate in zone rezidentiale clasice, prestigioase, precum Aviatorilor, Primaverii, Kiseleff, Victoriei sau Cotroceni si zonele din afara Capitalei - Baneasa, Corbeanca, Otopeni, Mogosoaia, Balotesti sau Snagov -, unde au fost dezvoltate constructii de vile noi.
Ansamblurile rezidentiale de vile vor continua sa fie dezvoltate in nordul Bucurestiului, zona pentru care exista o cerere foarte mare. Dupa zona Iancu Nicolae deja se construiesc noi cartiere, potrivit CB Richard Ellis. Mai mult, va continua constructia de noi proiecte in zone din afara Bucurestiului,