Actualii manageri interimari de spitale sunt de parere ca, inaintea elaborarii viitoarelor contracte de raspundere manageriala, atat Ministerul Sanatatii (MS), cat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ar trebui sa revizuiasca actualul sistem DRG - finantarea unitatilor spitalicesti bazata pe caz rezolvat. In opinia lui Bogdan Jansen, manager interimar al Spitalului ''Caritas'' Bucuresti ''actualul sistem DRG este depasit.
Nu se tine cont de specialitatile spitalelor, de zonele in care sunt situate unitatile, de numarul de paturi. Inainte de a primi bugetul unitatii spitalicesti, trebuie sa spui cate cazuri vei rezolva lunar. CNAS face decontarile trimestrial. Daca depasesti numarul de cazuri pentru care ai semnat fie nu ti se mai face decontul pentru depasiri, de parca ai lucra la plan, fie banii vin foarte tarziu si, probabil, nu toti''. Acesta a mai atras atentia faptului ca ''indiferent daca internezi un pacient pentru 48 de ore sau pentru o luna, primesti aceeasi suma de bani. Nu se tine cont de numarul zilelor de spitalizare si de complexitatea serviciilor medicale. Spitalul nostru primeste 11,5 milioane de lei pe caz rezolvat, in conditiile in care investigatiile, masa, tratamentul si alte servicii medicale pot ajunge, zilnic, la un milion de lei''.
Potrivit lui Jansen, viitorul contract de raspundere manageriala trebuie ''negociat'' cu managerii:''MS poate veni cu un proiect, iar managerul ar trebui sa aiba posibilitatea de a pune si el niste conditii''. La randul sau, Monica Pop, managerul interimar al Spitalului de Oftalmologie, spune ca ''la alocarea banilor pentru spitale nu se tine cont de complexitatea interventiilor pe care le efectueaza. Nu este posibil ca un spital dintr-un municipiu sa primeasca bani mai multi decat un spital clinic de urgenta din Bucuresti''.
Actualii manageri interimari de spitale sunt de parere ca,