Mentionam, in comentariile noastre de saptamina trecuta, exceptionalul concert de inchidere a stagiunii camerale de la Filarmonica „George Enescu“, avindu-l ca protagonist pe multiubitul aristocrat al pianului numit Valentin Gheorghiu. Impreuna cu distinsii sai invitati, pianista Roxana Gheorghiu, violonistul Gabriel Croitoru, Marian Movileanu la viola si, nu in ultimul rind, violoncelistul Marin Cazacu, la rindul lui devenit in anii din urma o prezenta mult apreciata de catre melomanii romani. intr-un program exclusiv Mozart, intr-un an comemorativ Mozart, prilejuit, deja e un lucru stiut, de implinirea a 250 de ani de la nastere.
Un splendid colaj de sonate mozartiene (KV 381, KV 358, KV 448) la patru miini sau doua piane (mai ales ultima piesa), ne-au oferit Valentin Gheorghiu si Roxana Gheorghiu, care au produs dovada, daca mai era cazul, ca marea muzica nu inseamna doar tehnica si virtuozitate. Sunetul rotund si catifelat, tonul perlat al fiecarei note, vibratia fiecarui pasaj bine armonizat dintre cei doi spunea ceva de dincolo de partitura. Ca fara emotie si sentimente, fara traire launtrica nu se poate accede la marea muzica, fie ca e vorba de compozitori, interpreti sau de simpli consumatori-melomani. A fost o mare lectie, care s-a incununat cu Cvartetul nr.1, in sol minor, pentru pian, viola si violoncel, in care Gabriel Croitoru, Marian Movileanu si Marin Cazacu s-au intrecut parca pe ei insisi, alaturi de Valentin Gheorghiu, pentru a ne face, sa nu ne fie rusine sa o spunem, fericiti. Restul sint detalii.
Restul este tacere. Muzica.
Daca Mozart si Valentin Gheorghiu &Co. ne-au prilejuit un adevarat regal muzical, o republican-populara manifestare, sub auspicii muzical-mozartiene si culinar-distractive se consuma in aceste zile in piata „George Enescu“ din proximitatea Ateneului Roman. Se desfasoara pret de o saptamina (7-