Recentele incidente de la probele de bacalaureat survenite pe fondul unor brese din sistemul de secretizare a testelor si examenelor sustinute in cadrul invatamantului romanesc au relevat ca de fapt flagelul coruptiei persista in toate domeniile vietii publice, inclusiv in invatamant - in pofida promisiunilor ferme ale Aliantei PD-PNL care, in timpul campaniei electorale din 2004, anuntase o
reformare a intregului sistem educational, o crestere substantiala a fondurilor puse la dispozitia invatamantului, cat si majorari salariale pentru dascali. Nici una dintre aceste promisiuni nu a fost indeplinita pana in prezent, iar frustrarea cadrelor didactice fata de lipsa de onestitate a Aliantei a explodat inca de anul trecut, cu ocazia grevei salariatilor din invatamant.
Similitudini cu sistemul sanitar exista cat cuprinde. In teorie, intregul invatamant preuniversitar din Romania este gratuit. In practica insa, diversele plati neoficiale sunt absolut necesare pentru ca invatacelul sa aiba parte de atentia si pregatirea corespunzatoare.
Salariile dascalilor se situeaza la un nivel ridicol de scazut, astfel incat acestia se vad in imposibilitatea de a supravietui fara alte surse de venit. Metoda uzuala este cea a arhicunoscutelor "meditatii", de care beneficiaza, evident, doar copiii cu parinti ce-si pot permite financiar aceasta instructie suplimentara.
Desigur ca nenumarati dascali sunt absolut constiinciosi in ceea ce priveste stabilirea unui echilibru corect intre indatoririle lor pedagogice oficiale si cele neoficiale, dar, in mod inevitabil, exista si reversul medaliei Ð reprezentat de acea categorie de pedagogi care isi neglijeaza constient si voit activitatile scolare pentru a forta mana parintilor la a recurge la meditatii.
Ce-i drept, aproape oriunde in lume dascalii ofera elevilor posibilitatea unei instruiri