O eventuala criza economica pe plan global ar anula pana la 40% din valoarea activelor bancare de pe piata locala, titreaza The Independent.
Rezultatele unui test efectuat in aceasta privinta au semnalat faptul ca o inasprire brusca a conditiilor de creditare sau un declin considerabil al valorii activelor ar produce daune "semnificative" in ceea ce priveste sistemul financiar.
Raportul de stabilitate financiara efectuat de Banca Angliei si publicat de doua ori pe an arata ca apetitul in crestere pentru investitii riscante a generat un grad sporit de risc pentru sistemul financiar in ultimele sase luni. In cadrul raportului, banca insista insa ca sistemul financiar da dovada de o "flexibilitate remarcabila", aratand ca exista sanse reduse legate de producerea unui soc in Marea Britanie.
In cadrul aceluiasi raport, Banca Angliei identifica sase riscuri principale si pentru prima data publica rezultatele unor teste realizate pentru a vedea care ar fi reactia Londrei. Cele sase riscuri ar fi o eliminare neorganizata a dezechilibrelor de ordin economic, o crestere brusca a gradului de risc, o noua serie de achizitii realizate cu capital imprumutat, o inmultire brusca a problemelor legate de datoriile consumatorilor privati, colapsul unui fond de hedging si probleme legate de sistemul de clearing.
In cadrul raportului, Banca Angliei precizeaza ca "cel mai probabil rezultat pe termen scurt ar fi ca niciunul din aceste puncte de vulnerabilitate sa se manifeste. In plus, chiar si in cazul in care aceste puncte de vulnerabilitate s-ar cristaliza in mod individual, este putin probabil ca acestea sa erodeze baza de capital a sistemului bancar britanic intr-o masura semnificativa".
Banca recunoaste in acelasi timp ca ar trebui sa ia in calcul si o cristalizare a acestor riscuri in mod simultan, descriind aceasta posibilitate drept un "scenariu extre