Arin Stanescu: Numarul societatilor care cer protectie in fata creditorilor este insa foarte mic Lichidatorii au reusit sa recupereze anul trecut creante in suma de pana la 360 de milioane de euro, potrivit estimarilor Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL).
"Onorariile obtinute anul trecut de practicieni (lichidatori - n. red.) au insumat 18 milioane de euro. Facand o proiectie plecand de la acest lucru, avand in vedere ca aceasta suma reprezinta 5-7% din sumele recuperate, vorbim de cateva sute de milioane de euro", a precizat Arin Stanescu, presedintele UNPRL, in cadrul conferintei FINMEDIA pe tema "Noua lege a insolventei - aspecte practice".
In acest an va intra in vigoare o noua lege a insolventei, Legea nr. 85/2006, despre care conducerea UNPRL spune ca va ajuta nu doar la grabirea iesirii companiilor numai cu "un scaun si o masa" de pe piata, dar in acelasi timp va ajuta si societatile care doresc sa se redreseze sa poata face acest lucru mai usor, intrucat legea va da posibilitatea unui plan de redresare pe o perioada mai lunga, de maxim patru ani, fata de intervalul de doi ani, prevazut de legea veche.
Pentru a ajuta societatile care doresc sa se redreseze, legea noua prevede faptul ca orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice - nu are dreptul, in perioada de observatie si in cea de reorganizare, sa schimbe, sa refuze ori sa intrerupa temporar un astfel de serviciu catre debitor, daca acesta din considerente tehnice, economice sau de reglementare nu poate alege furnizorul.
Arin Stanescu spune ca numarul societatilor care cer protectie in fata creditorilor este insa foarte mic.
"Sunt cateva motive principale pentru care debitorii nu apeleaza mai mult la procedura insolventei. In primul rand, nu exista o cultura a managerilor, cum este cea din St