Emil Boc(Foto: )
Partidele politice se gandesc tot mai mult la alegeri anticipate pentru primavara anului 2007. Emil Boc nu exclude acest lucru, Gheorghe Funar spera sa fie alegeri, iar Adrian Popa crede ca orice este posibil, dupa cum stau lucrurile la ora actuala in politica romaneasca. Singurii care nu cred in mitul anticipatelor sunt reprezentantii UDMR, care sunt de parere ca acestea ar duce la inrautatirea Raportului de tara al Romaniei.
In eventualitatea unei campanii electorale, alesii clujeni se bazeaza pe contributiile firmelor detinute de membrii de partid. Numai PSD mizeaza pe cotizatiile numarului mare de membri. Indiferent de sursa banilor, in campania electorala se va tine cont de noua lege privind finantarea partidelor politice.
Aceasta prevede un plafon maxim de cotizare pentru campaniile electorale, care nu poate depasi 15 la suta din subventia acordata de la bugetul de stat pentru fiecare partid in parte.
Pana la aceasta ora, finantarea campaniilor electorale s-a facut in baza Legii 43 din 2003. La Camera Deputatilor s-a discutat insa modificarea acestei legi, ca urmare a proiectului depus de conservatorii Dan Voiculescu si Daniela Popa. Acum noul proiect de lege se afla in dezbatere la Senat.
Potrivit vechii legi, suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid putea fi de pana la o suta de salarii de baza minime brute pe tara. Conform noului proiect de lege, aflat in dezbatere, numarul cotizatiilor se va reduce la 12 salarii.
Donatiile primite de la persoane fizice nu puteau depasi intr-un an 200 de salarii minime brute pe tara, dar conform proiectului, ele nu vor putea depasi 48 de salarii. Donatiile persoanelor juridice nu puteau depasi 500 de salarii minime brute pe tara, potrivit legii vechi.
@N